Τρίτη 30 Ιουνίου 2015
Παζάρια
1. Μην πιστεύετε (και αν αντέχετε μην βλέπετε) τα κανάλια της τηλεόρασης. Ειδικά το Σκάϊ και το Μέγκα που έχουν επιδοθεί σε πρωτοφανή (ακόμα και με τα δικά τους ελεεινά κριτήρια)παραπληροφόρηση.
2. Όπως σας έγραψα και χτες, η πρόταση στην οποία εγώ θα ψηφίσω ανεπιφύλακτα "Όχι", είχε (και έχει) προβλήματα: (α) Δεν αναφέρει καθαρά την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, (β) είναι καθαρά σε κατεύθυνση "εκκαθάρισης", και απομύζησης, χωρίς ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής.
3. Μην υποτιμάτε, ότι αυτό που γίνεται είναι κυρίως παζάρι, και "διαχείριση της κοινής γνώμης". Η Γερμανική Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει του Γερμανούς ότι μας τιμωρούν πολύ σκληρά. Η Ελληνική σας προϊδεάζει ότι έρχονται δύσκολα.
4. Ήδη σήμερα το απόγευμα "ακούστηκε" και η διαγραφή και η ενδιάμεση χρηματοδότηση (σαν πρόταση δική μας νομίζω).
5. Παζάρι γίνεται. Η Αμερική έχει ξεκαθαρίσει την θέση της: "Βρείτε τα". Και σε εμάς, και προς τους "Ευρωπαίους", δηλαδή την Γερμανία. "Βρείτε τα και λίγη ανάπτυξη και για την Ελλάδα". Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέφεραν ότι ο Σόϊμπλε είπε ότι ακόμα και "όχι" την Κυριακή δεν είναι έξοδος από το ευρώ. Φυσικά, ο Σκάϊ και το Μέγκα δεν σας το λένε. Ο Σκάϊ παζαρεύει από την πλευρά των Γερμανών. Και το Μέγκα. Για διαφορετικούς λόγους νομίζω, δεν έχει σημασία.
6. Είναι η πρώτη φορά από το 2008 που άρχισε η κρίση που επιτέλους παζαρεύουμε. Όταν παζαρεύεις, πρέπει να είσαι έτοιμος και να τα σπάσεις, ακόμα κι αν είναι δυσάρεστο. Ακόμα κι αν δεν είναι αυτός ο στόχος. Ποτέ δεν παζαρεύεις για να τα σπάσεις. Ποτέ δεν βάζεις τελεσίγραφα χωρίς δυνατότητα να αλλάξεις γνώμη. Αυτό μου το έμαθαν στο ...σχολείο, και μου φαίνεται ότι έτσι το πάνε οι δικοί μας, είτε τους χωνεύετε, είτε όχι.
Το πρόβλημά μας δεν είναι αυτό ή το άλλο κόμμα, και σίγουρα δεν είναι το κλείσιμο των τραπεζών. Οι ανόητοι που τράβηξαν τα λεφτά του και που τα έστειλαν έξω, αυτοί επέφεραν το κλείσιμο των τραπεζών. Το πρόβλημά μας είναι ότι η οικονομική μας δραστηριότητα διαλύεται από το 2008, τα δημοσιονομικά μας είναι χάλια από το ...1981. Το πρόβλημά μας είναι ότι έχει εξαφανιστεί, ή έχουμε εξαφανίσει το Ελληνικό Κεφάλαιο. Αν αυτό που γίνεται σήμερα, είχε γίνει το 2010, θα ήταν πολύ πιο εύκολο και λιγότερο επώδυνο.
Όσοι παριστάνουν "α τι πρωτοφανή πράγματα!" και "πω πω πω χρυσή μου, ρεζίλι γίναμε", είναι βασικά ανόητοι. Μέχρι το 2000 δεν υπήρχαν ΑΤΜ. Μέχρι το 2000 για να πας ταξίδι στο Λονδίνο έπρεπε να κάτσεις ουρά να πάρεις συνάλλαγμα. Μέχρι το 2000, δεν έβρισκες εισαγόμενα λαχανικά, και είχαμε και αγρότες. Μέχρι το 1981 δεν χρωστούσαμε. Οι ανόητοι δεν καταλαβαίνουν πότε ζουν από έτοιμα, και πότε από δανεικά, και πότε από παροχές με σκοπιμότητα. Οι ανόητοι δεν καταλαβαίνουν ότι το ΑΤΜ δεν είναι ...εισόδημα, και το ψωμί δεν φυτρώνει σε σελοφάν στο σουπερμάρκετ. Λίγη πραγματικότητα, επομένως, κάνει καλό.
Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015
Δημοψήφισμα. Λέω "Όχι" σε μια κακή, μονομερή και ελλιπή πρόταση
Οι περισσότεροι από εσάς, δεν ξέρετε καν τι σημαίνει αυτό το κείμενο στα αριστερά. Ούτε εγώ ξέρω τι ακριβώς σημαίνει, αλλά θα σας πω, τι νομίζω ότι λέει. Θα σας πω και τι θα ψηφίσω την Κυριακή. Και τι δεν θα ψηφίσω. Και θα προσπαθήσω να σας πω "γιατί" θα ψηφίσω αυτό που θα ψηφίσω, και "γιατί" δεν θα ψηφίσω αυτό που δεν θα ψηφίσω.
Θα αρχίσω από το "δια ταύτα". Θα ψηφίσω "Όχι". Και δεν θα ψηφίσω "Ναι". Δύο διαφορετικά πράγματα. Θα ψηφίσω "Όχι", επειδή η προτεινόμενη συμφωνία είναι άδικη, μονομερής και δεν λύνει το πραγματικό πρόβλημα. Δεν θα ψηφίσω "Ναι" επειδή το "Ναι" το προωθούν οι ίδιοι άνθρωποι, και οι ίδιοι μηχανισμοί που φταίνε για τα χάλια μας.
Α. Το πρώτο έγγραφο που καλούμαι να ψηφίσω "Ναι" ή "Όχι" αφορά περικοπές και φόρους. Ψηφίζω "Όχι" σε αυτό, για διάφορους λόγους: 1) Οι φόροι μας καταδικάζουν σε μόνιμη ύφεση και σε πληθωρισμό. 2) Οι περικοπές αγνοούν ότι υπάρχει ...ανθρωπιστική πλευρά. Και, κυρίως, 3) ψηφίζω "Όχι" επειδή από μόνα τους, οι περικοπές και οι φόροι, χωρίς την ρύθμιση που ξέρω χρειάζεται στο "Β" (την βιωσιμότητα του χρέους) είναι μία από τα ίδια, δώρον άδωρον, πόνος χωρίς αντίκρυσμα.
Β. Υπάρχει αναφορά σε "προκαταρκτική ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Άλλα λόγια να μην αγαπιόμαστε, το χρέος, το ξέρω από το 2008, δεν είναι βιώσιμο και αυτό από μόνο του είναι λόγος για βροντερό "Όχι". Χρωστάμε πάνω από 400 δις ευρώ, μαζί με τις ενδιάμεσες χρηματοδοτήσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδος (δηλαδή τα λεφτά που έβγαιναν από τα ΑΤΜ). Δεν είναι βιώσιμο αυτό το χρέος. Κάτι ξέρω από βιώσιμα και μη βιώσιμα χρέη, και χωρίς πολλά πολλά ξέρω ότι από τα 400 δις, ζήτημα αν στην κατάσταση που είμαστε, και θα είμαστε για μια-δυο γενιές ακόμα, μπορούμε να αντέξουμε τα 100. Ή τα 50. Και ξέρω πόσο δυσάρεστο είναι για αυτόν που του τα χρωστάμε να τα ...διαγράψει, αλλά ο πιστωτής μας λάδωνε και εκβίαζε για να αγοράζουμε, με δανεικά, τα προϊόντα του, δεν τον λυπάμαι. Το πρόβλημα των Γερμανών είναι ότι εξάγουν το μισό ΑΕΠ τους και κάνουν τα πάντα για να εξάγουν. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Τα μη βιώσιμα χρέη πρέπει να διαγράφονται. Εμείς, και όχι μόνο, διαγράψαμε τις οφειλές τις Γερμανίας το 1953, για να ορθοποδήσει η Γερμανία. Ειδεμή δεν θα υπήρχε Γερμανία.
Αρνούμαι να ψηφίσω "Ναι" σε κάτι που προωθούν το Πασόκ του 5%, και η ΝΔ του (πόσο έχει μείνει;)... Με συγχωρείτε, αυτοί κυβερνούν από το 1974, αυτοί μας έφεραν εδώ, και φυσικά είναι ένα και το αυτό. Δεν μπορώ να ψηφίσω "Ναι" σε κάτι που προωθεί το "Ποτάμι". Δηλαδή τους λυπάμαι εκεί στον Άκτορα, έχει καλά παιδιά, και στο Μέγκα, αλλά κύριοι μας έχετε ρημάξει με τα έργα πνοής, δεν χρωστάμε εμείς που εσείς χρωστάτε σε ξένες τράπεζες, σε ευρώ, και με εγγυήσεις. Κακούς συμβούλους είχατε... Τα ΣΔΙΤ με recourse στον ιδιώτη είναι τζιζ. Αρνούμαι να ψηφίσω "Ναι" σε κάτι που προωθεί αυτός το απίθανο άντρο παραπληροφόρησης που λέγεται "Σκάϊ". Ό,τι λέει ο Σκάϊ, αυτόματα κάνω το αντίθετο. Και σας το υπογράφω, οι εξελίξεις με τις εκροές και τις Τράπεζες είναι κατά τουλάχιστον 50% έργο του Σκάϊ. Λίγη ντροπή...
Το "Όχι" δεν σημαίνει ότι είμαι αριστερός ή δεξιός, ή Συριζαίος, ή ΑΝΕΛ. Ούτε είναι το "Όχι", "όχι στο ευρώ ή στην Ευρώπη" (αν και έχω επιφυλάξεις και για τα δύο). Το "Όχι" είναι "Όχι σε μία κακή, ελλιπή, μονομερή, άδικη και μη βιώσιμη συμφωνία". Το "Όχι" είναι για μένα στοιχειώδης λογική.
Το "Ναι" είναι επιβεβαίωση της ίδιας βλακείας που μας κυβερνάει από το 1981. Δεν χορτάσατε? Αυτό το "Ναι" σας έχει φέρει εδώ...
Το "Όχι" δεν θα λύσει προβλήματα. Ούτε το "Ναι" θα λύσει προβλήματα. Τα προβλήματα υπάρχουν και μόνο μια καλύτερη συμφωνία θα βοηθήσει να μην γίνουν χειρότερα. Για αυτό, "Όχι" σε αυτήν την πρόταση.
Ζούμε περίπου 50% (ίσως και παραπάνω) καλύτερα από αυτό που αντιστοιχεί στην παραγωγή μας... Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Και ότι η "Ευρώπη" μας πληρώνει ή μας πιέζει να μην παράγουμε... Προκειμένου να μας εξάγει τα πάντα... Δεν στέκει βρε παιδιά, δεν στέκει...
Σάββατο 6 Ιουνίου 2015
Πανηγυρίζοντας στην Αγ. Υπακοή
Κάθε χρόνο, την ημέρα του Αγ. Πνεύματος, οι Καλλονιώτες και οι των περιχώρων ανηφορίζουν προς την εκκλησία της Αγ. Υπακοής.
Έτσι φέτος πολλοί είναι αυτοί που παρευρέθησαν στο χαρακτηριστικό αυτό εκκλησάκι που δεσπόζει επάνω από την Καλλονή.
Με τον νέο δρόμο που έχει ανοιχτεί τα τελευταία χρόνια, η πρόσβαση είναι γρήγορη και σχετικά εύκολη. Παλαιότερα όμως ο κόσμος ανέβαινε με τα πόδια μία διαδρομή 45 λεπτών περίπου ξεκινώντας κάποιος από το Ξυνάρι στο πάνω "τελείωμα" του χωριού, δίπλα από του Ευγένιου το σπίτι και ένα γαϊτανάκι ανθρώπων ξετυλιγόταν στο φιδογυριστό μονοπάτι που οδηγούσε στην εκκλησία.
Θυμάμαι, ως παιδί, να περνάμε από την στροφή για την "Πλάκα" και μετά συναντούσαμε το "Πάνω Λαγκάδι"- ένας ίσκιος δροσιάς και σύντομης ξεκούρασης στα πρώτα λεπτά της διαδρομής. Και μετά ανηφορίζαμε χωρίς σταματημό!
Ή έτσι τουλάχιστον εγώ το θυμάμαι στην παιδική μου μνήμη. Κάπου-κάπου σταματούσαμε κάτω από καμιά συκιά να ξαποστάσουμε, να πιούμε λίγο νερό και να φάμε καμιά αμπουρνέλα...!
Θυμάμαι όμως την ικανοποίηση και την χαρά όλων "όσων από εμάς τα καταφέραμε και κείνη την χρονιά μας είχε αξιώσει ο Θεός να ανεβούμε και να προσευχηθούμε με όλους τους συγχωριανούς μας" - μια φράση που την άκουγα κάθε χρόνο να την μονολογούν οι ηλικιωμένοι που αγκομαχώντας με τα μπαστουνάκια τους ανέβαιναν όλο προσμονή και αγαλλίαση προς την εκκλησία.
Δεν ξέρω τι είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει. Οι καμάρες; Η απρόσμενη δροσιά και η ηρεμία που σε τυλίγει; Η απεραντοσύνη της πλάσης στα πόδια σου καθώς αντικρύζεις από ψηλά τον τόπο σου; Η αίσθηση των χρόνων που έχει κυλήσει στις ασβεστωμένες πλάκες και τα πέτρινα πεζούλια της;
Ότι και να'ναι αυτό το μαγικό συναίσθημα που σε κυριεύει, το σίγουρο είναι ότι μαζί με όλους τους υπόλοιπους πιστούς και συγχωριανούς μας "αν μας αξιώσει ο Θεός θα ανεβούμε και του χρόνου"!
Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015
Τρεις ομιλίες στην Καρδίτσα
1) Μανώλης Κοπανάκης: Τα αιολικά είναι πρόβλημα για θεμελιώδεις λόγους απλής Φυσικής: Παράγουν ρεύμα όταν φυσάει, και όχι όταν χρειάζεται, και συχνά φυσάει όταν δεν χρειάζεται, όλα τυχαία. Το ρεύμα δεν αποθηκεύεται και η τυχαία ηλεκτροπαραγωγή όχι μόνο δεν είναι ηλεκτροδότηση, αλλά κάνει ζημιά στην ηλεκτροδότηση.
- Δεν ηλεκτροδοτούν (δεν υποκαθιστούν μονάδες, δεν εξοικονομούν καύσιμα)
- Ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους χωρίς να παράγουν χρήσιμο ρεύμα
- Δεν κάνουν τίποτα για το περιβάλλον.
- Δεν ρυπαίνουν, αλλά δεν μειώνουν συνολικούς ρύπους
- Υπάρχουν από το 1970 και είναι ενεργειακά ασήμαντα.
- Κάνουν ζημιά στην Εθνική Οικονομία, στην ΔΕΗ, στον τουρισμό και στην τσέπη μας.
3) Μαργαρίτα Καρλαύτη: Κάποτε νόμιζα ότι θα μου άρεσαν τα αιολικά. Αλλά θα ταξιδεύατε με ένα πλοίο που δεν ξέρετε αν θα κάνει δρομολόγιο; Όχι βέβαια... Θα έχουν θέσεις εργασίας; Σαν να μας δίνουν λεφτά για να γκρεμίσουμε το σπίτι μας, μόνο που δεν μας δίνουν, δίνουμε εμείς, για να γκρεμίσουμε το σπίτι μας. Η αντλησιοταμίευση που διαφημίζεται σαν λύση, δεν συμφέρει και τα υδροηλεκτρικά έχουν άλλους σκοπούς. Τα ανταποδοτικά τέλη που διαφημίζουν είναι ασήμαντα στο τι θα πληρώνουμε όλοι μας, και θα μας μείνουν τα αιολικά στον χώρο πολύ αφού πάψουν να γυρίζουν. Η παρουσίαση της κας Καρλαύτη εδώ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)