Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Η Αναστασία Δεληγιάννη και "το άλας της γης"


http://www.tinosnow.gr/2019/02/blog-post_902.html η έμφαση στο κείμενο είναι δική μου

Θα ήθελα να εκφράσω και εγώ δημόσια, την άποψή μου για το θέμα των αιολικών πάρκων. Ένα θέμα που κατ’ αρχάς με προβλημάτισε μέχρι να το «ψάξω» για να μπορέσω να τοποθετηθώ και να δράσω ανάλογα. Τολμώ να πω ότι ήμουν από αυτούς που ήταν υπέρ των ΑΙΟΛΙΚΩΝ, έχοντας στο μυαλό μου ότι πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές μορφές ενέργειας προς όφελος του νησιού μας. Επειδή όμως κάτι άρχισε να μη μου πηγαίνει καλά και ως άνθρωπος δεν δέχομαι ό,τι μου παρουσιάζεται αλλά «το ψάχνω» τόσο σε επίπεδο πληροφορίας όσο και προέλευσης αυτής, νομίζω πλέον, απόλυτα κατασταλαγμένα, ότι έχω μια πληρέστατη εικόνα, τόσο για το θέμα της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, όσο και για τις επιπτώσεις του σε κάθε επίπεδο.

Στις μέρες μας τα αιολικά πάρκα «διαφημίζονται» ως καλή πρακτική και επιθυμητή μορφή εναλλακτικής ηλεκτροδότησης. Πόσο ακριβές είναι αυτό; Και εάν ισχύει, τότε γιατί οι ανεμογεννήτριες είναι κάτι εντελώς παρωχημένο στην Ευρώπη, ενώ εμείς θα πρέπει να το «λουστούμε»; Τι συμφέροντα εξυπηρετούνται και πόσο καλό marketing της ιδέας υπάρχει πίσω από μία φαινομενικά θετική εφαρμογή μίας τέτοιας απόφασης;

Ας μην ξεχνάμε ότι τα αιολικά είναι μάλλον ένας υποχρεωτικός και μη ανταποδοτικός "φόρος", αφού τα πληρώνει ο καθένας μας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Υπήρχαν βέβαια και συμπατριώτες μου που πίστευαν ότι «α! ωραία θα έχουμε δικό μας ρεύμα, σαν τις πατάτες παραγωγής μας ένα πράγμα! Όταν έχουμε διακοπές ρεύματος θα ξεκινά αυτό!!!»

Ελπίζω βέβαια να έχουν καταλάβει ότι το ρεύμα «μας» θα «ταξιδεύει» και δεν θα αποθηκεύεται, το όποιο ρεύμα εν πάση περιπτώσει θα «καταφέρουμε» να παράγουμε μέσω αυτής της διαδικασίας, υπολογίζοντας τις αυξομειώσεις της έντασης του αέρα!

Η εγκατάστασή τους είναι περισσότερο «υποχρεωτική» από «επιθυμητή», αφού προκαλούν τόση ζημιά στον τόπο που εγκαθίστανται, τόσο που αν δούμε τις υπόλοιπες επιπτώσεις, το αισθητικό κομμάτι φαντάζει τουλάχιστον το λιγότερο τρομακτικό.

Εκείνο που κατάλαβα είναι ότι ουσιαστικό όφελος και κέρδος έχουν ΜΟΝΟ οι εταιρείες που τα τοποθετούν και κάποιοι «πέριξ» αυτών που αν συναισθανθούν τη ζημιά που προκαλούν στον τόπο και τα παιδιά τους σε βάθος χρόνου και κάνουν «τη σούμα» πάλι χαμένοι θα βγουν.

Δυστυχώς η νομική αντίσταση, εναντίον της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, είναι όλο και πιο δύσκολη. Το βλέπουμε καθημερινά!!!

ΚΑΠΟΙΟΙ έχουν χαράξει τις τύχες μας και αυτό είναι που με εξοργίζει και με κάνει να αντιδρώ σαν άνθρωπος. Γιατί για άλλη μία φορά το συμφέρον λίγων καθορίζει την τύχη των πολλών. Έλεος! Πόσες θυσίες στο βωμό του κέρδους!

Όχι! Δεν έχουμε αναχρονιστικές ιδέες όσοι αντιστεκόμαστε στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Δεν είναι θέμα αισθητικής. Δεν είναι θέμα παρωπίδων. Είναι θέμα διατήρησης του φυσικού πλούτου του νησιού μας, της κληρονομιάς που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, της ποιότητας ζωής μας.

θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω την αντίδρασή και τη συστράτευσή μου, στον κάθε αγώνα, ενάντια στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στα νησιά μας και ειδικότερα στην Τήνο και ελπίζω αυτή η «αγωνία» μου και όλων των νησιωτών και συμπατριωτών μου, να πέσει σε «ευήκοα ώτα» και να προστατευτούν επιτέλους τα «χειροποίητα νησιά» μας.

Καλό μας αγώνα!


Δελτίο Τύπου http://www.tinosnow.gr/2019/02/blog-post_107.html

"...Οι αρνητικές συνέπειες της εγκατάστασης των αιολικών στο νησί μας συζητήθηκαν εκτενώς και εξηγήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους η ζημιά που θα προκαλέσουν στον τουρισμό, στην οικονομία και στο περιβάλλον, θεωρείται τεράστια μπροστά στα σχεδόν ανύπαρκτα οφέλη τους. Βασικός στόχος μας παραμένει η σχετική ενημέρωση των κατοίκων του νησιού. Η ανάγκη για άμεση ευαισθητοποίηση και δράση είναι μεγάλη..."



Υπάρχουν διάφορα "αντιαιολικά κινήματα" στην Ελλάδα. Ελάχιστοι μπαίνουν στον μπελά να προσπαθήσουν να καταλάβουν γιατί, πραγματικά, αντιδρούν και να ξεπεράσουν την ξύλινη και μεθοδευμένη (βαλτή) αλλά πεπερασμένη γλώσσα.
 
Στην Τήνο είμαστε τυχεροί που και ο προηγούμενος Δήμος και ο σημερινός οργάνωσαν επιστημονικές ενημερωτικές ημερίδες, μία το 2014, και μία το 2018. Είμαστε τυχεροί που έχουμε ανθρώπους σαν την αντιδήμαρχο (στην αρχική εικόνα) και τον σημερινό Δήμαρχο, και τον προηγούμενο, που έχουν ενημερωθεί και βοήθησαν και βοηθάνε. Χωρίς την συνδρομή του Δήμου είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί η χυδαία προπαγάνδα που δηλητηριάζει το ΥΠΕΝ και την Ελλάδα.
 
Και είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που έχουμε άτομα, που δεν φαίνονται, ούτε επιδιώκουν να φαίνονται, που είναι αυτό που λέω "το άλας της γης", τα άτομα που κάνουν την διαφορά μεταξύ παρακμής και ανάτασης. Αυτά τα άτομα ήταν και είναι οι καταλύτες... Ο ΓΣ, η ΙΠ, ο ΠΑ, η ΑΠ, ο ΠΚ, η ΕΑ, η ΡΦ, ο ΜΠ,  και ένα σωρό άλλοι, που δεν ξέρω καν τα ονόματά τους...  Σε αυτούς και στην Αντιδήμαρχο, και σε όσους αντιμάχονται την παρακμή, υποκλίνομαι...

Και στους ηλίθιους που καραδοκούν, θυμίζω: Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατικές λιγνιτικές μονάδες. Ούτε καν μονάδες αερίου. Ούτε εξοικονομούν λιγνίτη, ή αέριο. Μετρημένα και τεκμηριωμένα. Ούτε μειώνουν κανέναν ρύπο. Ούτε συμβάλλουν σε ασφάλεια και επάρκεια ηλεκτροδότησης. Υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται και επιδοτούνται από εμάς, για να μάς πουλάνε αιολικά οι "φίλοι" μας και να εισπράττουν ποσοστά οι θλιβεροί που παριστάνουν τους "επιχειρηματίες".

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Τα καθαρά και χρήσιμα αιολικά είναι σαν το ανέκδοτο με τον Τοτό και την νεράϊδα


Μετά 15-20 χρόνια ασταμάτητης προπαγάνδας, οι περισσότεροι έχουν πιστέψει το παραμύθι ότι βάζουμε αιολικά επειδή είναι καθαρή και χρήσιμη ενέργεια και ότι έτσι θα σώσουμε και το Κλίμα επειδή δήθεν μειώνουμε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Και ενώ όσοι αντιδρούν στα αιολικά, αντιδρούν επειδή δεν τα θέλουν στην περιοχή τους (είτε λόγω αισθητικής, ή θορύβου, ή βλαβών στο περιβάλλον), κανείς δεν έχει την υπομονή να καταλάβει τι κάνουν και τι δεν κάνουν τα αιολικά. Κάτι όχι απλό, αφού για να το καταλάβει κάποιος αυτό, πρέπει να μπει στον μπελά να καταλάβει λίγα στοιχειώδη για την ηλεκτροδότηση. Αυτά τα στοιχειώδη, τα μετέφερα εδώ, τις προάλλες.

Σύντομες αρχικές δηλώσεις των τριών ομιλητών από την εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα:   https://youtu.be/mPklGxDT1nU?t=10s :

Ο Δρ. Χρήστος Κολοβός, μεταλλειολόγος μηχανικός, (εδώ) το λέει απλά: "Δεν είναι αξιόπιστη ηλεκτροδότηση. Βάζοντας πολλά αιολικά στο δίκτυο, ακριβαίνουμε το ρεύμα για τον καταναλωτή και την βιομηχανία, χωρίς όμως να εξασφαλίζουμε επάρκεια ρεύματος, αφού τα αιολικά δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Συν, κάνουν άλλες ζημιές".

Ο Τρύφων Κόλλιας, δικηγόρος Αθηνών, είπε (εδώ) ότι ειδικά τα αιολικά υπάρχουν μόνο επειδή στηρίζονται από πολλαπλές επιδοτήσεις και θωρακίζονται από πολυεπίπεδη νομοθεσία. Κοινώς, είναι υποχρεωτικά και επιδοτούνται υποχρεωτικά και πάνε όπου βρουν χώρο.

Ο Δημήτρης Παυλάκης, χημικός μηχανικός και σύμβουλος επενδυτικής τραπεζικής, είπε (εδώ), ότι τα αιολικά, από την ίδια την φύση του αέρα., παράγουν μεταβλητό και τυχαίο ρεύμα, επιβάλλουν την κακή χρήση ακριβού και εισαγόμενου φυσικού αερίου. Καταλήγουν να είναι πολλά πεταμένα λεφτά. Λεφτά χωρίς αντίκρυσμα. 

Και εσείς;  Πιστεύετε ότι με πολλά αιολικά θα έχετε καθαρό ρεύμα και θα σώσετε το Κλίμα; Το ανέκδοτο με τον Τοτό και την νεράϊδα, το ξέρετε;

Δεν υπάρχει νεράϊδα και ο αιολικός Τοτός θα πει όποιο παραμύθι μπορεί για να τυλίξει εσάς και την τσέπη σας. Α ναι... Χρειάζεται και τα βουνά σας, ο Τοτός...

Οι παρουσιάσεις είναι στην προηγούμενη ανάρτηση.  Ή μείνετε, όπως οι πολλοί,  με το ανέκδοτο...

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Στο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας, την Πτολεμαΐδα, 2-2-2019


Η παρουσίαση στην Πτολεμαΐδα είναι σημειολογικά η πιο ενδιαφέρουσα, αφού η μεταπολεμική Ελλάδα, η Εθνική Οικονομία μας και η βιομηχανία μας υπάρχουν χάρη στην Πτολεμαΐδα. Τώρα όμως φτάσαμε να θέλουν μερικοί να βάλουν αιολικά (και παλιότερα φωτοβολταϊκά) στην περιοχή. Φυσικό είναι αυτό, αφού υπάρχουν καλώδια υψηλής τάσης.

Η Πτολεμαΐδα είναι ενδιαφέρουσα επειδή χρησιμοποιείται σαν ένα από τα χυδαία και βλακώδη επιχειρήματα εναντίον όσων δεν θέλουν αιολικά, είναι "δηλαδή προτιμάτε καρκίνους στην Πτολεμαΐδα";

Χυδαίο επειδή α) εκμεταλλεύεται τον φόβο των ανθρώπων, β) η Πτολεμαΐδα έχει λιγότερους καρκίνους από άλλα μέρη της Ελληνικής επαρχίας και γ) αν τα €2.5 δις που πετάμε σε επιδοτήσεις ΑΠΕ (και άλλα τόσα σε ρυθμιζόμενες χρεώσεις) πήγαιναν είτε για υγεία, είτε για περιβαλλοντική προστασία ή και ενεργειακή αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων θα είμαστε όλοι ευτυχέστεροι και πλουσιότεροι (και θα είχαμε και ρεύμα)

Και εξαιρετικά βλακώδες επειδή τα αιολικά, όλα τα αιολικά, έστω και δωρεάν, έστω και δωρεάν διασυνδεμένα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε την πιο ταπεινή μονάδα της Πτολεμαΐδας... Ούτε μπορούν να εξοικονομήσουν ή να συμπληρώσουν λιγνίτη (το εγχώριο καύσιμο που μεγάλωσε οποιονδήποτε είναι σε θέση να διαβάσει αυτές τις γραμμές).  Αυτό είναι θέμα στοιχειώδους ηλεκτροδότησης (αν θέλετε λίγα απλά και όσο το δυνατόν εκλαϊκευμένα, στην προηγούμενη ανάρτηση).

Οι παρουσιάσεις αφορούν το ατελέσφορο των αιολικών στην ηλεκτροδότηση και επισκόπηση σχετικών νομικών θεμάτων. Σκεφτείτε... Γιατί χρειάζεται τόση νομική θωράκιση, διοικητικό σπρώξιμο και δικαστική προστασία για τα αιολικά? Απλά και μόνο επειδή δεν αρκούν οι επιδοτήσεις! Ο κόσμος δεν τα θέλει, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Γερμανία ούτε πουθενά. Μπαίνουν μόνο επειδή είναι ...υποχρεωτικά και κοροϊδεύουν συστηματικά (αν δεν λαδώνουν), τους πάντες, για να μην τους κοπούν οι επιδοτήσεις.

Πριν τις εισηγήσεις, μας ζήτησαν να κάνουμε μια εισαγωγή και είπαμε τα εξής:



Ολόκληρες οι παρουσιάσεις:

Δρ. Χρήστος Κολοβός: Ηλεκτροπαραγωγή και το Πρόβλημα των Αιολικών

"...Το πρόβλημα των αιολικών είναι ότι δεν ηλεκτροδοτούν αξιόπιστα, χρειάζονται συνεχή υποστήριξη και διαταράσσουν την λειτουργία του δικτύου μεταφοράς. Δεν υποκαθιστούν θερμική παραγωγή. Προστίθενται στο σύστημα και ακριβαίνουν το ρεύμα για τον καταναλωτή και την οικονομία. Ενοχοποιούνται για προβλήματα υγείας. Ενοχοποιούνται για προβλήματα στα οικοσυστήματα..."


Δημήτρης Παυλάκης:  Αιολικά: Ένα ακριβό παραμύθι που δεν έχει σχέση με καθαρό ρεύμα ή με την Σωτηρία μας
"...Δεν έχει σημασία εάν τα βάζουν ιδιώτες Έλληνες, ή ξένοι. Δεν έχει σημασία αν βγάζουν πολλά ή λίγα λεφτά. Δεν έχει καν σημασία εάν υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις. Σημασία έχει ότι δεν ηλεκτροδοτούν, δεν συμβάλλουν σε καμία ασφάλεια και επάρκεια ηλεκτροδότησης, δεν εξοικονομούν καύσιμα, δεν μειώνουν εκπομπές CO2. Πληρώνονται και ενοχλούν χωρίς όφελος για εμάς ή για την χώρα μας... Πληρώνονται για να επιδοτούμε τους Γερμανούς εξαγωγείς και το φυσικό αέριο... Το αέριο υποκαθιστά λιγνίτη. Και οι εισαγωγές ρεύματος υποκαθιστούν λιγνίτη. Όχι τα αιολικά."


Τρύφων Κόλλιας, Δικηγόρος Αθηνών


Η θεσμική νομοθετική θωράκιση των ΑΠΕ και ιδίως των εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας τα τελευταία 20 χρόνια μέσα από την ευρεία και πολυεπίπεδη παροχή κρατικών ενισχύσεων για την υποχρεωτική τους ανάπτυξη και επέκταση αποδεικνύει τους ισχυρισμούς των ειδικών περί της μη αποδοτικότητάς τους σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο.
  • Το Ενιαίο Τέλος Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), το οποίο πληρώνουμε όλοι μας μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί μόνο μία από τις πολλές πηγές κρατικής ενίσχυσης των ΑΠΕ και επομένως οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών.
  • Το γεγονός ότι οι εν λόγω κρατικές ενισχύσεις καταβάλλονται απευθείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να επιτελούν και το σκοπό για τον οποίο αυτές επιβάλλονται (μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων κ.λπ.) εγείρει σημαντικά ζητήματα νομιμότητας (και σε επίπεδο της νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή), τα οποία είναι σκόπιμο να κριθούν και σε επίπεδο πρωτοβαθμίων δικαστηρίων.
  • Η αντίκρουση των επιχειρημάτων των εταιρειών που εγκαθιστούν ΑΠΕ, όπως αυτά διατυπώνονται στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που καταθέτουν για την αδειοδότησή τους, οφείλει να είναι ισχυρά τεκμηριωμένη από εξειδικευμένους επιστήμονες κυρίως κατά το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.
  • Η δημιουργία θεσμικού φορέα πανελλαδικής εμβέλειας από τις κινήσεις που αντιδρούν στην εγκατάσταση ιδίως Αιολικών Πάρκων, συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την ανάδειξη των επιχειρημάτων και την ισχυροποίηση της θέσης των κατά τόπους κινημάτων.

Τρύφωνας Κόλλιας
Δικηγόρος Αθηνών, LL.M.
2130458363, 6972846529